Saturday 18 May 2013

Eurovision 2013 - Ο μεγάλος τελικός

Αγαπητέ μου αναγνώστη,

ήρθε η ώρα που τόσο περίμενες. Μετά από δύο ημιτελικούς, εκατοντάδες σχόλια σε τηλεοράσεις, ίντερνετ και ραδιόφωνα μκρής εώς ελάχιστης βαρύτητας (για ένα έτσι κι αλλιώς ψυχαγωγικό γεγονός) ήρθε η ώρα να αναμετρηθεί το καλό με το άδικο, η αρετή με την κακία, εμείς με την υπόλοιπη Ευρώπη κ.λπ. Κυρίως όμως ήρθε η ώρα να παρακολουθήσουμε ένα από τα μακροβιότερα τηλεοπτικά προγράμματα στον κόσμο (με την εξαίρεση των αθλητικών διοργανώσεων). Και φυσικά να θαυμάσουμε την ευρηματικότητα των Ευρωπαίων (και όχι μόνο) μουσικών, στιχουργών και σκηνογράφων με σκοπό να σαγηνεύσουν τους τηλεθεατές αλλά και την κριτική επιτροπή κάθε χώρας.
Τουτέστιν έχουμε να δούμε υπερφυσικούς γίγαντες, ανθρώπους να κάνουν σπασμωδικές κινήσεις μέσα σε κουτιά, άντρες με φούστες, τενόρους με λαμέ σακάκια και άλλα τέτοια.  

Επειδή βαριέμαι να ξαναγράψω σχόλια για τα 20 τραγούδια που προκρίθηκαν από τους ημιτελικούς, που άλλωστε μπορείς να βρεις στις προηγούμενες δύο αναρτήσεις, θα σου προσφέρω την έγκριτη και αντικειμενική (που λέει ο λόγος) κριτική μου για τα 6 τραγούδια που συμμετέχουν κατευθείαν στον τελικό όχι επειδή ειναι τίποτα βύσματα αλλά η μεν Σουηδία επειδή κέρδισε πέρυσι και φέτος μας κάνει την τιμή να διοργανώσει το διαγωνισμό και τις Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ισπανία επειδή πληρώνουν πολλά στην EBU υπό την αιγίδα της οποίας διαξέγεται ο διαγωνισμός κι και χωρίς αυτές δεν θα 'χαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε όλα τα παραπάνω κουλά. Αυτές βέβαια αντι να εκμεταλευτούν την απευθείας πρόκριση στέλνουν συνήθως κάτι απίστευτες σαχλαμάρες και μετά γκρινιάζουν που δεν τις ψηφίζει ο κοσμάκης. Κακό πράγμα η αχαριστία. 

Επί τo έργον λοιπόν:

1. Γαλλία, Amandine Bourgeois - L'enfer et moi 

Αυτό δεν είναι κακό, ωραία φωνή, καλή μουσική, ο στίχος βέβαια είναι κάπως: " Χωρίς όρια, είναι κλασικό, μου άρεσε η τοξική μας αγάπη, αυτό το είδος που τα κάνει όλα όμορφα, θα σου δώσω κόλαση, εκεί όπου χάνεσαι, κοίτα καλά πίσω σου". Δεν λέει τυχαία ο λαός "Πίσω μου σ'έχω σατανά".

5. Ισπανία, ESDM - Contigo hasta el fnal
http://www.youtube.com/watch?v=WQCvukXs35Y

Οι Ισπανοί είναι πολύ αυτοκαταστροφικοί. Εξηγώ: Στέλνουν φέτος μια πολύ ωραία μπάντα, τους "Ο ύπνος του Μορφέα" με ωραία τραγουδάκια και καλή παρουσία κι αυτοί πάνε και επιλέγουν ένα άνοστο, λίγο βαρετό τραγούδι με τίτλο "Μαζί σου μέχρι το τέλος": "Είσαι εκείνο το φως που μέσω του σύμπαντος με καλείς να ταξιδέψω μαζί σου μέχρι το τέλος". Δεν ξέρω, μακάρι να βρείτε πολλούς ταξιδιώτες απόψε αλλά δεν το βλέπω.

11. Γερμανία, Cascada - Glorious 

Ο Γιώργος Τράγκας δεν ξέρω τι γνώμη έχει για το τραγούδι αυτό αλλά εμένα μου αρέσει. Αν πιστέψουμε βέβαια τα Ελληνικά ΜΜΕ δεν θα ψηφιστεί γιατί όλη (όλη;) η Ευρώπη μισεί τους Γερμανούς. Χορευτικό, μπητάτο, ωραία φωνή, ζουμπουρλούδα τραγουδίστρια: "Απόψε μπορούμε να είμαστε λαμπροί, είμαστε νέοι στην καρδιά και ελέυθεροι, ο κόσμος είναι δικός μας, αισθάνομαι τη μουσική μέσα μου..." 

15. Ηνωμένο Βασίλειο, Bonnie Tyler - Believe in me

Ναι, κάπου την ξέρεις αυτή. Η Μπόνυ Τάιλερ είναι που τραγουδούσε το Τόταλ Εκλίψ οβ δε χαρτ. Από τότε έχουν περάσει 30 χρόνια, η κοπελίτσα με την οποία χόρευες σ'εκείνο το πάρτυ υπό τους ήχους του τραγουδιού αυτού έχει πατσουρέψει κι εσύ το ίδιο, η Μπόνυ επίσης. Και το BBC για να την τιμωρήσει κι αυτήν κι εμάς τη στέλνει στην Eurovision. Αδικία.

16. Σουηδία, Robin Stjenberg - You

Η Σουηδία κέρδισε πέρυσι, φέτος θέλει να ξανακερδίσει. Καλό πράγμα η αισιοδοξία αλλά περιμένουν κι άλλοι στη σειρά. Ένα χαρούμενο αγοράκι τραγουδάει για κιθάρες και πιάνα, ευχάριστο είναι, καλή φωνή έχει αλλά είπαμε. Έχουν σειρά άλλοι.

23. Ιταλία, Marco Mengoni - L'essenziale 

Οι Ιταλοί πάλι ό,τι κι αν στείλουν ακούγεται καλό. Θέμα χρόνου είναι να κερδίσουν από τότε που επανήλθαν στο διαγωνισμό πριν 2 χρόνια. Αυτό είναι ένα ακόμα κανονικό τραγούδι, μπαλάντα, με στίχο που δε λέει σαχλαμάρες, ωραία φωνή: "Καθώς ο κόσμος καταρρέει, φτιάχνω νέους κόσμους κι επιθυμίες που ανήκουν και σ'εσένα που θα είσαι πάντα η ουσία για μένα". Ουσιώδες ναι, αλλά αρκεί για να κερδίσει; 

Αυτό ήταν και φέτος. Καλή διασκέδαση, και του χρόνου να 'μαστε καλά. 

No comments: