Wednesday 5 May 2010

Δεν το έκανα εγώ - ο διπλανός μου ήτανε

Έχουν περάσει 17 χρόνια από τότε που τελειώσα το σχολείο και άρα διανύω 17 χρόνια ενήλικου βίου. Αυτά που γίνονται τα τελευταία 4-5 χρόνια στην Ελλάδα μου θυμίζει όλο και πιο πολύ μια κοινωνία η οποία δεν έχει καμία διάθεση να ενηλικιωθεί. Σε τούτη τη χώρα κανείς μα κανείς δε φέρει την ευθύνη, κανείς μα κανείς δεν τιμωρείται ποτέ. Πώς κάνουν τα παιδιά, τα πονηρά παιδιά, όταν τους πιάνουν στα πράσα: "Δεν ήμουν εγώ, ήταν ο Γιωργάκης, η Κατερίνα". Δεν φταίμε σε τίποτα, φταίνε οι Γερμανοί, το ευρώ, οι Εβραίοι, οι Αμερικάνοι. Ο Νεοέλληνας αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του. Τώρα που τα λεφτά τελείωσαν φταίει κάποιος άλλος. Τώρα που είχαμε και τους πρώτους νεκρούς φταίει πάντα κάποιος άλλος: το Πασοκ, τα ΜΑΤ, το ΚΚΕ, ο Βγενόπουλος, η πλουτοκρατία, οι αναρχικοί...Αλλά την ευθύνη δεν την αναμβάνει ποτέ, κανείς! Όπως ακριβώς τα παιδιά.

1 comment:

nodas said...

Είναι η πρώτη φορά που αφήνω κάποιο σχόλιο σε blog. Αφορμή είναι η συγκεκριμένη ανάρτηση σου καλέ μου Μουτσάκο.
Αν και είναι λίγο ασαφής η τοποθέτηση σου αναφορικά με το τι συμβαίνει τα τελευταία 4-5 χρόνια που να είναι διαφορετικό από αυτά που συνέβαιναν τα 15-30 τελευταία χρόνια. Ποια είναι άραγε τα χαρακτηριστικά μια ενήλικης κοινωνίας και είναι η ανάληψη ευθύνης και η τιμωρία του όποιου υπεύθυνου ή ανεύθυνου που καθιστά μια κοινωνία ενήλικη? Παρόλα αυτά νομίζω πως η ελληνική κοινωνία που χαρακτηρίζεις ως ανήλικη διέπεται από τα χαρακτηριστικά των ενήλικων δυτικών κοινωνιών. Ο ισχυρός και όποιος εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ισχυρού μπορούν να κάνουν την δουλεία τους με μειωμένες πιθανότητες να τιμωρηθούν και ως εκ΄ τούτου δεν υπάρχει λόγος να εμφανιστούν πως αναλαμβάνουν την οποιαδήποτε ευθύνη. Από την άλλη πλευρά ο μόνος που τιμωρείται είναι αυτός που διαπράττει την «ανευθυνότητα» του αλλά δεν μπορεί να την υπερασπιστεί με καμία δύναμη.
Αν και δεν συμφωνώ με τον όρο ενήλικη αλλά αφού έτσι το έθεσες, μια «ενήλικη» κοινωνία θα ήταν μόνο μια κοινωνία όπου κανένας άνθρωπος δεν θα εκμεταλλευόταν τον συνάνθρωπο του για τον οποιοδήποτε λόγο. Αν είναι κάτι τέτοιο ουτοπία… Ας μείνουμε τότε στην κοινωνία που κάποιος θα αναγκάζεται να δώσει μία κότα για να πάρει ένα αυγό. Ας μείνουμε σε μία κοινωνία που κάποιοι θα καίγονται ζωντανοί για να μην χάσουν το φαΐ τους και αυτοί που τους έκαψαν θα μένουν ατιμώρητοι γιατί εξυπηρέτησαν τα συμφέροντα του ισχυρού…